Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Ευρωπαίων Ιστορικών της Τεχνολογίας στην Αθήνα

Στις 18-20 Δεκεμβρίου 2009 στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας Ευρωπαίων ιστορικών της τεχνολογίας Eurocrit (http://www.eurocrit.eu/). Η ομάδα Eurocrit μελετά την ιστορία της διαμόρφωσης κρίσιμων ευρωπαϊκών τεχνολογικών υποδομών, όπως διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Συντονιστής της ομάδας είναι ο Arne Kaijser, καθηγητής της ιστορίας της τεχνολογίας στο Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης και πρόεδρος της Society for the History of Technology (SHOT). Το πρόγραμμα Εurocrit είναι μέρος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος Ευρωπαίων ιστορικών της τεχνολογίας το οποίο στοχεύει στη συγγραφή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας από την οπτική της Ιστορίας της Τεχνολογίας.
Στις 17 Δεκεμβρίου, 6-8 μμ. παραμονή της συνάντησης του Eurocrit, ο Arne Kaijser θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία θα ενημερώσει για ιστοριογραφικούς προσανατολισμούς του προγράμματος και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στις 18 Δεκεμβρίου, 6-8 μμ. στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση ιστορικών της τεχνολογίας και των επιστημών, μελών των ερευνητικών δικτύων STEP (Science and Technology in the European Periphery) και TOE/IE (Tensions of Europe/Inventing Europe), για θέματα της Ιστοριογραφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.
Τη συνάντηση του Eurocrit στην Αθήνα φιλοξενεί ο Τομέας Ιστορίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.phs.uoa.gr/hst/gr/) ενώ οι δύο ανοιχτές συναντήσεις οργανώνονται από το Σεμινάριο Υποψηφίων Διδακτόρων στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του ίδιου τομέα και τμήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Τζόκας, stzokas@phs.uoa.gr

Δείτε την πλήρη πρόσκληση σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://share.uoa.gr/public/Documents/att/17_18-12-2009.pdf

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Τελετή Αναγόρευσης Θεόδωρου Αγγελόπουλου ως επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009 το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας θα έχει την τιμή να αναγορεύσει σε Επίτιμο Διδάκτορά του, τον διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 17:30 και είναι ανοικτή στο κοινό.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πλαισιωθεί με την προβολή (για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη) της τελευταίας ταινίας του σκηνοθέτη Η σκόνη του χρόνου (2008). Η προβολή θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα έχει ελεύθερη είσοδο. Παράλληλα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου θα λειτουργεί έκθεση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου.Οι φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας τιμώντας με το δικό τους τρόπο το βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη διοργανώνουν τριήμερο κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο, με προβολές ταινιών του στο Λόφο Πανεπιστημίου.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.ct.aegean.gr/events/angelopoulos_epitimos/

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

εκπαιδευτική πολιτική

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης

ΓΡΑΦΕΙΑ: Αριστοτέλους και Αβέρωφ 23 Αθήνα

Τηλ. 6944253743, 6974438720, 6945892700, 6972476298

ekpaideytikosomilos@yahoo.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ / αντιτετράδια της εκπαίδευσης διοργανώνει Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα τις κυρίαρχες κατευθύνσεις της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Ομιλητές:

Κώστας Θεριανός, «Σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση: οι πραγματικοί στόχοι του Υπουργείου Παιδείας»

Γιώργος Καββαδίας, «Η μετάβαση από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο: Νέα ρύθμιση της ροής του μαθητικού πληθυσμού»

Χρήστος Κάτσικας, «Ο Καποδίστριας ΙΙ το ΕΣΠΑ (Δ΄ ΚΠΣ) και η περιφερειοποίηση της εκπαίδευσης»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Δεκέμβρη, στις 10:30 πμ στο Πολιτιστικό Κέντρο ΕΛΤΑ, Γ΄ Σεπτεμβρίου 11, 6ος όροφος (έναντι Ομονοίας)


Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

Θρησκείες και Πολιτική

Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Γαλλική Σχολή Αθηνών διοργανώνουν:

Διεθνές Συμπόσιο

με θέμα:

Θρησκείες και Πολιτική στις Ανατολές της Ευρώπης (14ος – 20ος αι.)



Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Θεσσαλονίκη
11-12 Δεκεμβρίου
Αμφιθέατρο Τελετών

Με την ευγενή υποστήριξη των ακόλουθων ιδρυμάτων:

Centre national de la Recherche scientifique (CHDT-CNRS), Paris
Centre Jacques Berque, Rabat
Ecole des hautes Etudes en Sciences sociales (EHESS), Paris
Institut français de Thessalonique
Institut national des Langues et Civilisations orientales (INALCO), Paris
Institut universitaire de France (IUF)
et de l’Association Internationale du Sud-Est européen

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΟΥΤΟΠΙΑ: νέο τεύχος













Κυκλοφόρησε το τεύχος 86 του περιοδικού ΟΥΤΟΠΙΑ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ



Παραθέτουμε το σημείωμα της συντακτικής επιτροπής:

Με το σημερινό τεύχος η Ουτοπία εισέρχεται στο 18ο έτος. Αλλά το τεύχος αυτό συμπίπτει με την ανάληψη της εξουσίας από το σοσιαλιστικό (όπως αυτοπροσδιοριζεται) ΠΑΣΟΚ. Ας σχολιάσουμε λοιπόν τη σημερινή «στιγμή», δοθέντος ότι «η θεωρία και ο πολιτισμός» δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητα από την πολιτική. (Η πολιτική έχει πάντα ένα έστω και ανομολόγητο κοσμοθεωρητικό υπόβαθρο, και αναδραστικά επηρεάζει τη θεωρία και τον πολιτισμό.)
Λοιπόν, ύστερα από μια μακρά και απογοητευτική προεκλογική περίοδο, κατά την οποία δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία! Τι μπορούμε ίσως να περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση; Επί του παρόντος, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις και πρώτα δείγματα αντιλαϊκών μέτρων και αστυνομικής τρομοκρατίας. Αλλά, πίσω από τα λόγια και τις προθέσεις, υπάρχει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: το ΠΑΣΟΚ δεν είναι Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με τη Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στρατηγικής σημασίας, ενώ ταυτόχρονα δεν ταυτίζεται με τη Δεξιά λόγω της προϊστορίας του και της σοσιαλδημοκρατικής του κατάληξης. Τι σημαίνει αυτό;

Το ΠΑΣΟΚ έχει οριστικά ενταχθεί στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία με τη σειρά της αποτελεί το δεύτερο μεγάλο ρεύμα της αστικής πολιτικής στην Ευρώπη. Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, έχοντας εγκαταλείψει τις σοσιαλιστικές διακηρύξεις, ακόμα και τον ήπιο κεϋνσιανισμό, επιχειρεί να διαχειριστεί την οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση της «ενωμένης ως έχει (και μη ενωμένης) Ευρώπης και των πολυεθνικών» αλλά και των αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων. Με ποιο τρόπο; Εγκαταλείποντας όλο και περισσότερο τα όποια στοιχεία κοινωνικού ριζοσπαστισμού είχαν περισωθεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ειδικά η σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί να διαχειριστεί τη σημερινή κρίση με μέτρα που θα οδηγήσουν σε μια διέξοδο η οποία θα κυοφορεί την επόμενη κρίση.
Και το ΠΑΣΟΚ; Η Ν.Δ. επιχειρούσε να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα της υποστηρίζοντας ότι βρήκε άδεια ταμεία, καμένη γη, κ.λπ. Το ίδιο κάνει με τη σειρά του και το ΠΑΣΟΚ. Πράγματι όμως, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε μια άθλια οικονομική κατάσταση: παρακμή του παραγωγικού τομέα της οικονομίας· κυριαρχία του παρασιτισμού· ανεργία (επίσημα) της τάξεως του 12%· υποαπασχόληση, προσωρινή απασχόληση· έλλειμμα της τάξεως του 12%· δημόσιο χρέος της τάξεως του 90-100% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα «πρωταθλήτρια της Ευρώπης» και ως προς αυτό. Και τα σκάνδαλα; Και η αντιμετώπιση των μεταναστών; Και ο ανερχόμενος ρατσισμός και η Ακροδεξιά;
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Η σημερινή πραγματικότητα είναι η «νομοτελειακή» κατάληξη της όψιμης, αναρχικής και στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης της τελευταίας πεντηκονταετίας: πολιτική των δρόμων και του τουρισμού, ληστρική και απρογραμμάτιστη ανάπτυξη της βιομηχανίας, εξάρθρωση της ορεινής και ημιορεινής οικονομίας, πολιτική καταστροφής της αγροτικής οικονομίας συνολικά κ.λπ., κι από την άλλη, ξεπούλημα των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων. Σήμερα ο παραγωγικός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου το 15% του λεγόμενου ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με επιταχυνόμενη παρακμή, με τον μισό πληθυσμό στην πρωτεύουσα (άλλη παγκόσμια πρωτιά) και με 20% του πληθυσμού να «ζει» κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ανεργία, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 500 και των 600 ευρώ, συντάξεις των 300 και των 400 ευρώ, και τα «§ο1άεη βογδ» (που δεν είναι βογδ); Πρόεδρος της Εθνικής: ετήσιες απολαβές 600.835 ευρώ. Πρόεδρος του ΟΤΕ: 580.000 ευρώ. Πρόεδρος του ΟΠΑΠ: 500.000 ευρώ. Πρόεδρος της ΕΡΤ: 347.000 ευρώ. Αυτά! Και κανείς δεν πρόκειται να δικαστεί για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Και κανείς δεν πρόκειται να διατυπώσει δημόσια ηθική καταδίκη για τους μεγαλοάρπαγες που χαριτωμένα αποκαλούνται golden boys.
Παρακμή του παραγωγικού τομέα της οικονομίας. Κατασπατάληση του δημόσιου πλούτου. Ξεπούλημα των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων. Ολυμπιάδα που στοίχισε 3,5 τρισ. (κανείς δεν ξέρει πόσο). Τεράστιες δαπάνες για άχρηστους πολεμικούς εξοπλισμούς και, ταυτόχρονα, ψίχουλα για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό.
Τι θα κάνει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ; Θα «τιμωρήσει» τα golden boys; Ίδωμεν. Θα προστατέψει τους πολίτες από την αστυνομική αυθαιρεσία; Είχαμε ήδη τα πρώτα δείγματα για το αντίθετο. Θα καταργήσει τους τρομονόμους που πρώτο νομοθέτησε; Θα ανακτήσει μέρος έστω των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων; Ειδικότερα: τι θα κάνει με το λιμάνι του Πειραιά; Και τα «κολέγια»; Και το άρθρο 16 και τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»; Και το Κυπριακό, η FYROM, η Τουρκία μπροστά στην Ε.Ε.; Και προπαντός: πώς θα ανασυγκροτηθεί ο παραγωγικός τομέας της οικονομίας; Οι αρμόδιοι μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη». Άλλο ένα ιδεολόγημα, που δεν θέτει καν το πραγματικό πρόβλημα μιας βιώσιμης και αξιο-βίωτης ανάπτυξης.
Συνέπεια και αιτία των προηγουμένων: η Αθήνα και οι άλλες μεγαλουπόλεις. Το πρόβλημα του αθηναϊκού καρκινώματος δεν είναι μόνο οικονομικό, δηλαδή δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η πρωτεύουσα, σαν «μαύρη οπή» καταβροχθίζει σημαντικό μέρος του εισοδήματος της επαρχίας και συνολικά του «εθνικού» εισοδήματος με τα εκατομμύρια των παρασίτων που διαβιούν στο «κλεινόν άστυ». Είναι ταυτόχρονα πρόβλημα βιολογικής παρακμής του πληθυσμού, ψυχικής, πολιτισμικής και υπαρξιακής αποξένωσης. Κι όμως κανείς δεν μίλησε συγκεκριμένα για περιφερειακή ανάπτυξη, για αποκέντρωση, για μια μακρόπνοη πολιτική μείωσης του πληθυσμού της πρωτεύουσας, η οποία θα πρέπει να κηρυχθεί κλειστή πόλη: κλειστή ως προς την είσοδο, ανοιχτή προς την επαρχία.
Τι θα κάνει η Ν.Δ.; Για την ώρα σπαράσσεται, όχι για πρόγραμμα αλλά για το «αρχηγιλίκι». Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ; Θα διαχειριστεί την κρίση στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και των εντολών της Ε.Ε., και με κύριο άξονα τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Και η Αριστερά; Θα χάσει και τη σημερινή, τρίτη ευκαιρία να αναδειχτεί σε δύναμη αναγέννησης της ελληνικής κοινωνίας; Ίδωμεν!

Το σημερινό τεύχος εικονογραφείται με έργα του γλύπτη Ιωάννη Αβραμίδη, επιλεγμένα από τη Μαρία Κοκκίνου. Η Ουτοπία ευχαριστεί τον κύριο Αβραμίδη για την ευγενή παραχώρηση της σχετικής άδειας, καθώς και την κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα η οποία ευχαρίστως μας παραχώρησε το δικαίωμα αναπαραγωγής των έργων του καλλιτέχνη και της σχετικής συνέντευξής του από τον Κατάλογο της έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη.
Μια επανόρθωση: Η μετάφραση του κειμένου του Hegel «Για το αγγλικό Νομοσχέδιο της εκλογικής μεταρρύθμισης (1831)» (τ. 85) έγινε από τον Θανάση Γκιούρα.