Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

διαδήλωση ενάντια στην βαρβαρη επίθεση στα καράβια για τη Γάζα

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ Πλατεία Σαπφούς ΣΤΙΣ 7:00 Μ.Μ.

Αντιπολεμική Διεθνιστική κίνηση

Με μια πρωτοφανή στα χρονικά τρομοκρατική κίνηση, το κράτος του Ισραήλ προχώρησε σε Πειρατική κατάληψη των πλοίων του Στόλου της Ελευθερίας καθώς αυτά έπλεαν σε Διεθνή Ύδατα! Δυνάμεις του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού επιτέθηκαν εν μέσω καταιγιστικών πυρών ενάντια στους εκατοντάδες αγωνιστές που επέβαιναν στα πλοία με αποτέλεσμα τη μαζική δολοφονία και τον τραυματισμό αυτών. Με ελικόπτερα και ταχύπλοα και με τη χρήση πραγματικών πυρών, επιτέθηκε πρώτα ενάντια στο μεγάλο τουρκικό επιβατηγό σκάφος MAVI MARMARA. Στη συνέχεια, επιτέθηκαν στη «Σφενδόνη», την οποία επίσης κατέλαβαν, όπως και τα δύο τουρκικά φορτηγά και το υπό αμερικανική σημαία Challenger 1. To ελληνικό φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος» συνέχισε την πορεία του νότια. Το κάλεσαν να παραδοθεί και οι επιβάτες και το πλήρωμά του αρνήθηκαν. Στη συνέχεια, δυο πολεμικά σκάφη και άλλα δύο μικρότερα μετέφεραν κομάντο του ισραηλινού στρατού, οι οποίοι σκαρφάλωσαν με γάντζους και κατέλαβαν και το ελληνικό σκάφος.
Η δολοφονική αυτή επίθεση του Ισραήλ, υπό την Ανοχή του ΟΗΕ-ΗΠΑ-Ε.Ε.-κυβερνήσεων στέλνει πολλαπλά μηνύματα. Η Κατοχή της Παλαιστίνης, η διατήρηση των απάνθρωπων Αποκλεισμών και των Τειχών του Αίσχους είναι για τους κατακτητές του Ισραήλ Αδιαπραγμάτευτα. Οι κατά καιρούς ειρηνευτικές συνομιλίες, οι άδικες για τους Παλαιστινίους συμφωνίες με το όπλο στον κρόταφο στυλ Όσλο, οι διάφοροι Οδικοί Χάρτες είναι το προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν οι πραγματικές προθέσεις. Το Ισραήλ προχωρά σε Εθνοκάθαρση, παράνομους εποικισμούς που θεωρούνται εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, και ενορχηστρώνει τη δια του Λιμού και της Παράλογης καθημερινότητας στο μεγαλύτερο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης που γνώρισε η Ανθρωπότητα, τη φυγή των Παλαιστινίων!
Για αυτό το Ισραήλ σκότωσε και σκοτώνει ξένους αλληλέγγυους αγωνιστές, δολοφονεί παιδιά, προκάλεσε και θα ξαναπροκαλέσει μαζικά εγκλήματα όπως με την Εισβολή στη Γάζα το Δεκέμβριο του 2008, έσπρωξε τους Παλαιστίνιους στον εμφύλιο πόλεμο.
Ας μην ψάχνουν λοιπόν υποκριτικά τις ευθύνες στους Παλαιστίνιους. Το κλειδί των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ. Για τον απλό λόγο ότι το Ισραήλ είναι ο Δεσμοφύλακας!
Βαρύτατες όμως είναι και οι ευθύνες ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τον Στόλο της Ελευθερίας, αδιαφόρησαν για την πειρατική επίθεση σε διεθνή ύδατα εναντίον πλοίων που έφεραν την ελληνική σημαία. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απαντούσε ούτε στις εκκλήσεις των επιβατών του σκάφους ούτε στα τηλεφωνήματα μελών της Πρωτοβουλίας. Αρνείται να καταδικάσει την παράνομη κατάληψη πλοίων και την σύλληψη των Ελλήνων Αγωνιστών.
Ακόμη πιο χυδαία όμως υπήρξε η στάση της αριστερής κυβέρνησης του ΑΚΕΛ στην Κύπρο. Συντάχθηκε ωμά στο πλευρό των Ισραηλινών δολοφόνων, αρνήθηκε τον ελλιμενισμό των πλοίων και απαγόρευσε σε ευρωπαίους βουλευτές - μεταξύ των οποίων 2 Έλληνες-, σε ευρωβουλευτές -1 Κύπριος-, σε δημοσιογράφους, σε πανεπιστημιακούς και σε άλλους πολίτες να αποπλεύσουν, με ιδιωτικά μέσα, από κυπριακό λιμάνι προκειμένου να ενσωματωθούν στην αποστολή ου Freedom Flotilla (Στόλος της Ελευθερίας). Σύμφωνα με τις καταγγελίες των αγωνιστών που επέβαιναν στα πλοία η στάση της κυπριακής κυβέρνησης αποσκοπούσε στο «τραυματισμό» της διεθνής αποστολής, στερώντας την από την «ανθρώπινη ασπίδα» πολλών βουλευτών που επρόκειτο να συμμετέχουν.
Τους παγίδευσε και τους εγκλώβισε στο νησί, παραβιάζοντας το δικαίωμα τους ως πολιτών που νόμιμα εισήλθαν στο κυπριακό έδαφος, να κινηθούν ελεύθερα και να αποχωρήσουν ελεύθερα δια θαλάσσης προς κάθε νόμιμο προορισμό της επιλογής τους.
Η αριστερή δηλαδή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, σε ένα κράτος που το 40% της επικράτειας του κατέχεται παράνομα και το διαπερνά ένα παρόμοιο με της Γάζας Τείχος του Αίσχους, έκανε τα πάντα για να διευκολύνει τη δολοφονική δράση του Ισραήλ λαμβάνοντας ενεργά μέρος στο ισραηλινό σχέδιο αποτροπής της αποστολής.
Για μια ακόμη φορά γίνεται κατανοητό ότι καταλύτης των εξελίξεων μπορεί να είναι μόνο ο εργατικός διεθνιστικός αγώνας και οι αγώνες αλληλεγγύης των λαών.
Καλούμε τώρα την ελληνική κυβέρνηση να Διακόψει όλες τις σχέσεις με το Ισραήλ (διπλωματικές-στρατιωτικές-οικονομικές κλπ) και να απελάσει άμεσα τον Ισραηλινό πρέσβη.
Να Απελευθερωθούν άμεσα οι αγωνιστές του Στόλου της Ελευθερίας, να τους παραδοθούν τα κατειλημμένα πλοία και να τους επιτραπεί η ανεμπόδιστη προσέγγιση στο Λιμάνι της Γάζας για να παραδώσουν την Ανθρωπιστική Βοήθεια.
Τα αιτήματα του πολύχρονου δίκαιου αγώνα του λαού της Παλαιστίνης πρέπει να αποτελέσουν στόχους του παγκόσμιου εργατικού και αντιπολεμικού κινήματος.
Ο αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική ιμπεριαλιστική κυριαρχία της Νέας Τάξης Πραγμάτων είναι ενιαίος. Ο εχθρός είναι κοινός. Είναι το μαύρο μπλοκ της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας ΗΠΑ-Ε.Ε., των εθνικών αστικών κυβερνήσεων, του κόσμου του πλούτου.
Ας μην ξεχνούμε ότι ο παραλογισμός του αστικού κατεστημένου που στρέφει τα αστυνομικά όπλα ενάντια σε 15χρονους αποφυλακίζοντας τους, βρίσκει την προέκταση του στην Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα με θύματα εκατοντάδες αθώα παιδιά και Αμάχους.
ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ

Σας παραπέμπουμε σ' ένα άρθρο της Α. Βουλβούλη σχετικά με τις ταυτότητες που αναδύονται στο πλαίσιο μιας αστεακής διαμαρτυρίας στη σύγχρονη Τουρκία, το οποίο έχει δημοσιευτεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό Ethnologia OnLine
http://www.societyforethnology.gr/site/EthnologhiaOnLine.html

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Περί κρίσης!

Η κρίση του καπιταλισμού και κάποιες βιώσιμες λύσεις από τον Rick Wolff - The from dimitris meletis on Vimeo.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010


Γιάνης Βαρουφάκης: Η αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας

Για μέρες τώρα βαραίνουμε τις ψυχές μας με μια μόνιμη αγωνία: Θα χρεοκοπήσει το κράτος μας;
Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να αγκαλιάσουμε αυτό που φοβόμαστε.
Αν οι φίλοι μας οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να χρεοκοπήσουμε, καιρός είναι να το κάνουμε. Χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Όχι ως διαπραγματευτική μπλόφα και ούτε μόνο γιατί το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί είναι να χρεοκοπήσουμε σε ένα χρόνο, αλλά επειδή ήρθε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα στην αισιόδοξη πλευρά της χρεοκοπίας. Υπάρχει τέτοια πλευρά; Και βέβαια υπάρχει.
Σε σχέση με χώρες όπως η γνωστή τρόικα Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, αλλά και η Βρετανία και το Βέλγιο, το σύνολο του χρέους μας (δημοσίου και ιδιωτικού) είναι το μικρότερο.

Πως αυτό; Επειδή οι Έλληνες, ως άτομα αλλά και ως ιδιωτικός τομέας, χρωστάμε πολύ λιγότερα εκείνων.
Ακόμα και οι αντιπαθέστατες τράπεζές μας έχουν ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα: Πάνω από 150 δις πραγματικών καταθέσεων!
Μιλάμε για άνω του μισού ΑΕΠ σε καταθέσεις, κάτι για το οποίο οι περισσότεροι εταίροι μας θα σκότωναν να το έχουν, που λέει ο λόγος.
Αν μάλιστα προσθέσετε και όλα τα χρήματα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό, θα δείτε ότι οι έλληνες δεν είμαστε και τόσο φτωχοί κατά μέσον όρο, κι ας έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη (με εξαίρεση την Λεττονία).

Ποια είναι λοιπόν τα χαρμόσυνα νέα; Ότι μια πτώχευση θα αποδειχθεί σχετικά ανώδυνη. Ο λόγος διττός:
Πρώτον, δεν είμαστε κατά μέσον όρο ούτε οι φτωχότεροι ούτε οι πιο υπερχρεωμένοι.
Δεύτερον, όσον αφορά τα χρέη του δημοσίου, αυτά βαραίνουν εμάς, ως άτομα, πολύ λιγότερο από όσο βαραίνουν τους ξένους. Κάντε την σύγκριση με την Ιαπωνία, το χρέος της οποίας ανήκει σε Ιάπωνες σε ποσοστό 95%. Αν το Ιαπωνικό κράτος αναγκαστεί στην πτώχευση, η καταστροφή της χώρας θα είναι ολική. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για εμάς, καθώς μας ανήκει (δηλαδή στις δικές μας τράπεζες) μόνο το 25% του δημόσιου χρέους μας.
Έτσι λοιπόν, δεδομένου ότι η πτώχευση του δημοσίου διαγράφεται ως αναπόφευκτη (εκτός αν πανικοβληθούν οι εταίροι μας αρκετά και το συνδράμουν για χρόνια πολλά, οπότε έχει καλώς), το κόστος της στάσης πληρωμών δεν θα το υποστούμε μόνοι μας. Μα αν το δημόσιο κηρύξει στάση πληρωμών, τι θα γίνει την επόμενη μέρα; Πως θα ξανα-δανειστεί;
Πράγματι, το κράτος θα στριμωχτεί. Για κάμποσο καιρό το δημόσιο θα πρέπει απλώς να ξοδεύει όσα μαζεύει από φόρους. Και γιατί είναι κακό αυτό; Να μάθει επί τέλους, αφού θα έχει ανακουφιστεί από το νταλκά των τοκοχρεολυσίων, να ζει με αυτά που εισπράττει. Π.χ. να καταγγείλει όλες τις εξοπλιστικές συμβάσεις, να συμπιέσει τους ανώτερους μισθούς (τον δικό μου συμπεριλαμβανομένου) τόσο που να καλύπτει τις δαπάνες του από τους φόρους που εισπράττει κλπ. Οι τράπεζές μας; Θα υποφέρουν, είναι αλήθεια - δεδομένου ότι ακόμα και το 25% του δημόσιου χρέους που διαθέτουν θα παγώσει.
Ναι, αλλά μην ξεχνάμε ότι το έχουν ήδη διαθέσει στην ΕΚΤ ως ενέχυρο για ζεστό χρήμα που έχουν ήδη πάρει. Και ότι έχουν πρόσβαση στις τεράστιες, κατά κεφαλήν, αποταμιεύσεις μας. Για να μην προσθέσω ότι απολαμβάνουν εγκληματικά υψηλά ποσοστά κέρδους τόσα χρόνια. Όπως το κράτος μας, έτσι κι αυτές να μάθουν να ζουν λιτά και με σύνεση όπως κάνουν χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ.Επί πλέον, ο αποκλεισμός του κράτους μας από τις χρηματαγορές ,
δεν θα διαρκέσει πολύ. Αν κηρύξει στάση πληρωμών, και ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, δεν θα περάσει πολύ καιρός που παλιοί δανειστές θα αποδεχθούν νέους όρους αποπληρωμής ενός ποσοστού των περασμένων δανεικών και νέοι υποψήφιοι δανειστές (μπορεί και οι ίδιοι με τους παλιούς) θα σχηματίσουν ουρά έξω από το Υπουργείο Οικονομίας να το δανείσουν!
Βλέπετε, το χρέος μας θα έχει μειωθεί τόσο που θα αποτελούμε εξαιρετική επένδυση. Έτσι είναι το κεφάλαιο - όταν οσφραίνεται ένα επικερδές deal δεν σέβεται ούτε τον εαυτό του.Σε τελική ανάλυση, είναι λάθος μας να φοβόμαστε τόσο πολύ την στάση πληρωμών του ελληνικού δημοσίου. Άλλοι πρέπει να φοβούνται μια τέτοια εξέλιξη περισσότερο από εμάς: • η κυβέρνηση της κας Μέρκελ η οποία θα πρέπει να διασώσει τις Γερμανικές τράπεζες που θα κλονιστούν από μια δική μας στάση πληρωμών• η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα πρέπει να δει τι θα κάνει με μία χώρα-μέλος την οποία δεν μπορεί να αποβάλει από την ΕΕ αλλά η οποία τελεί υπό πτώχευση• οι κυβερνήσεις όλων των άλλων χωρών (πλην ίσως της Ολλανδίας και της Αυστρίας) που θα τρέμουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος των αγορών (των οποίων η όρεξη θα έχει ανοίξει από την 'επιτυχημένη' επίθεση στο χρέος της Ελλάδας)• οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας (χωρών με συνολικό χρέος πάνω από 400%)• όλοι όσοι έχουν επενδύσει στο ευρώ, είτε σε περιουσιακά στοιχεία είτε ως μέσο συναλλαγής. Στάση πληρωμών λοιπόν! Τώρα! Με χαμόγελο και αισιοδοξία! (Και ξέρετε ποιο είναι το ωραίο; Ότι αν πειθόμασταν να απελευθερωθούμε από τον φόβο της πτώχευσης, οι φίλοι μας οι Γερμανοί θα έσπευδαν την ίδια στιγμή να την αποσοβήσουν...)

•Ο Γιάνης Βαρουφάκης διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Διαλεύκανση της τραγωδίας στη Σταδίου και απόδοση ευθυνών ζητά η ΟΤΟΕ

Διευρεύνση των αιτιών της τραγωδίας, που στοίχισε τη ζωή τριών ανθρώπων, σε βάθος και απόδοση ευθυνών στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, ζητά η ΟΤΟΕ. Η Ομοσπονδία αφήνει αιχμές κατά της Marfin, μιλώντας για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο κατάστημα και έλλειψη ευαισθησίας της Διοίκησης να δόσει εντολή να μην εργασθούν εκείνη την ημέρα οι εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ

«Οι εργαζόμενοι στις τράπεζες με τη μαζική τους συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ, απαιτούν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες στους υπεύθυνους. Οι αιτίες που στοίχισαν τη ζωή στους τρεις εργαζόμενους στο κατάστημα της οδού Σταδίου της Marfin Egnatia Bank πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και να αποδοθούν ευθύνες στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς», αναφέρει η ΟΤΟΕ.

«Η ΟΤΟΕ καταδικάζει για μια ακόμα φορά τη δολοφονική επίθεση που αφαίρεσε τη ζωή σε τρεις συναδέλφους και όσους την σχεδίασαν και την εκτέλεσαν, οι οποίοι πρέπει άμεσα να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.»

»Όμως είναι προφανές, ότι το τραγικό γεγονός δεν ήταν ατύχημα, ούτε αποτέλεσμα μιας κακιάς στιγμής. Δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, το κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας δε διέθετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων πολιτών».»Δεν διέθετε ειδικούς άθραυστους υαλοπίνακες στην εξωτερική όψη, που δεν επιτρέπουν την είσοδο εύφλεκτων και βαρέως τύπου αντικειμένων. Δεν διέθετε ικανό σύστημα πυρασφάλειας για την άμεση κατάσβεση των εύφλεκτων υλικών. Δεν διέθετε εναλλακτική έξοδο κινδύνου, ενώ η κεντρική είσοδος του καταστήματος- για άγνωστους λόγους- ήταν κλειδωμένη. Δεν διέθετε προστατευτικά σιδερένια ρολά αποτροπής επιθετικών ενεργειών».»Ομως εκτός από τα παραπάνω, που αποτελούν τις στοιχειώδεις και προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις ασφαλείας, η Διοίκηση της τράπεζας δεν διέθετε ούτε την απαραίτητη προνοητικότητα, αλλά ούτε και την αναγκαία ευαισθησία να δώσει εντολή στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου καταστήματός της να μην εργασθούν σε μια ημέρα γενικής απεργίας.»»Ειδικότερα δε, όταν πρόκειται για ένα κατάστημα που βρίσκεται στην οδό διέλευσης της πορείας των εργαζόμενων, όταν γνώριζε - όπως άλλωστε γνωρίζουν όλες οι τράπεζες- ότι τα καταστήματα των τραπεζών της οδού Σταδίου είναι μόνιμοι στοχοι ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με τους διαδηλωτές εργαζόμενους και το περιεχόμενο των απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά βρίσκουν την ευκαιρία να επιδοθούν σε πράξεις βίας και αυθαιρεσίας, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες».Η ΟΤΟΕ ζήτησε σήμερα συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μ.Χρυσοχοΐδη, «προκειμένου να απαιτήσει την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται σε όλες τις τράπεζες και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».

Επίσης η ΟΤΟΕ τονίζει ότι «έχοντας έννομο συμφέρον ως κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση των τραπεζοϋπαλλήλων, θα παρακολουθήσει την πορεία των ερευνών και θα στραφεί κατά όλων των υπευθύνων».

Η Ομοσπονδία τονίζει ότι «θα παρακολουθήσει στενά την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη και καταλογισμός των ευθυνών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μην επαναληφθούν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ τέτοια θλιβερά γεγονότα στο μέλλον».

ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Η ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ MARFIN

«Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΟΤΟΕ αφιέρωσε τρεις μόνον γραμμές εναντίον των απάνθρωπων δολοφόνων και όλο το υπόλοιπο κείμενο εναντίον της 'κακιάς εργοδοσίας' για δήθεν έλλειψη μέτρων ασφαλείας. Προφανώς έκανε πραγματογνωμοσύνη, ολοκλήρωσε την δέουσα έρευνα, έβγαλε πόρισμα και προχώρησε σε καταδικαστική απόφαση. Ντροπή!»

Ακόμη περιμένουμε ν' ακούσουμε για την ταμπακιέρα...

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

καταγγελια εργαζόμενης στη ΜΑΡΦΙΝ

"Νιώθω υποχρέωση απέναντι στους αδικοχαμένους συναδέρφους μου να πω αυτές τις αντικειμενικές αλήθειες. Στέλνω αυτό το μύνημα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και όλα τα ενημερωτικά sites. Όποιος έχει ακόμα συνείδηση, ας το δημοσιεύσει. Οι υπόλοιποι ας συνεχίσουν να παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης.

● Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει δώσει έγγραφη άδεια για το συγκεκριμένο κτίριο, η συμφωνία ήταν κάτω από το τραπέζι, όπως άλλωστε γίνεται πρακτικά με όλες τις επιχειρήσεις και τις εταιρείες στην Ελλάδα.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δε ...διαθέτει πυρασφάλεια και πυροπροστασία, ούτε μελέτη ούτε εγκατάσταση, δηλαδή ψεκαστήρες οροφής, εξόδους διαφυγής, πυροσβεστικές φωλιές. Μόνο φορητούς πυροσβεστήρες, οι οποίοι φυσικά δε μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη πυρκαγιά σε ένα κτίριο φτιαγμένο με προ πολλού ξεπερασμένες προδιαγραφές ασφαλείας.

● Κανένα κατάστημα της τράπεζας δε διαθέτει προσωπικό εκπαιδευμένο στην αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ούτε καν στη χρήση των λιγοστών πυροσβεστήρων. Η διοίκηση προφασίζεται πάντα το κόστος και δεν κάνει ούτε στοιχειώδεις κινήσεις για να προφυλάξει το προσωπικό.

● Ποτέ δεν έχει γίνει άσκηση εκκένωσης οποιουδήποτε κτιρίου από τους εργαζόμενους της τράπεζας ούτε έχει γίνει σεμινάριο από πυροσβέστες, ώστε να δοθούν οδηγίες για τέτοιες καταστάσεις. Οι μόνες ασκήσεις που έχουν γίνει στη Mafrin Bank είναι για σενάρια τρομοκρατικών ενεργειών και διαφυγή των μεγάλων κεφαλιών της τράπεζας από τα γραφεία τους.

● Το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε ειδική πρόβλεψη για φωτιά, παρόλο που λόγω η κατασκευή του είναι πολύ ευαίσθητη κάτω από τέτοιες συνθήκες και παρόλο που ήταν γεμάτο με υλικά από πάνω μέχρι κάτω. Υλικά που παίρνουν φωτιά πολύ εύκολα, όπως χαρτί, πλαστικά, καλώδια, έπιπλα. Το κτίριο αυτό αντικειμενικά είναι ακατάλληλο για χρήση σαν τράπεζα λόγω της κατασκευής του.

● Καμία ομάδα προσωπικού ασφαλείας δεν έχει γνώση πρώτων βοηθειών και πυρόσβεσης, παρόλο που πρακτικά του ανατίθεται με προφορική εντολή κάθε φορά να προστατέψει το κατάστημα. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι καλούνται να γίνουν πυροσβέστες και σεκιούριτι ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε κ.Βγενόπουλου.

● Τα στελέχη της τράπεζας απαγόρεψαν κάθετα και κατηγορηματικά στους εργαζόμενους να φύγουν, παρόλο που οι ίδιοι το ζητούσαν επίμονα από νωρίς το πρωί, ενώ επέβαλλαν στους εργαζόμενους να κλειδώσουν τις πόρτες και επιβεβαίωναν συνέχεια τηλεφωνικά το κλείδωμα του κτιρίου. Όποιος φύγει να μην έρθει αύριο για δουλειά, ήταν η μόνιμη απειλή. Τους έκλεισαν ακόμα και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να μην επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

● Εδώ και μέρες επικρατεί πλήρης τρομοκρατία στην τράπεζα σχετικά με τις κινητοποιήσεις, με την προφορική προσφορά "ή δουλεύεις ή απολύεσαι".

● Οι δύο αστυνομικοί της ασφάλειας που δουλεύουν στο συγκεκριμένο κατάστημα για τις ληστείες δεν εμφανίστηκαν σήμερα, παρόλο που τα στελέχη είχαν υποσχεθεί προφορικά ότι θα τους φέρουν εκεί.Επιτέλους κύριοι, κάντε την αυτοκριτική σας και σταματήστε να περιφέρεστε παριστάνοντας τους σοκαρισμένους. Είστε οι υπεύθυνοι για αυτό που έγινε σήμερα και σε κάποιο ευνομούμενο κράτος (σαν κι αυτά που κατά καιρούς χρησιμοποιείτε σαν παράδειγμα από τηλεοράσεως) θα ήσασταν ήδη κρατούμενοι για τις παραπάνω πράξεις. Με δόλο έχασαν τη ζωή τους οι συνάδερφοί μου σήμερα. Δόλο της τράπεζας και του κ.Βγενόπουλου προσωπικά, που έδωσε εντολή, όποιος δε δουλέψει να μην έρθει αύριο στο γραφείο."[συμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι στη Marfin του συγκεκριμενου καταστήματος παρακαλούσαν απο τις 12 να φύγουν φοβουμενοι ενδεχόμενα επεισόδια. Διευθυντικό στέλεχος που βρισκόταν σε άλλο κατάστημα τους το απαγόρευσε. Οταν επεσαν οι μολότοφ οι υπάλληλοι άρχισαν να...ανεβαίνουν προς τα πάνω. Υπήρχε μια σιδεριά και ήταν κλειδωμένα και δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου. Οι υπάλληλοι ένας ένας πηδούσαν απο τον φωταγωγό σε διπλανά κτήρια, στην Costa Boda και στο Βασιλόπουλο για να σωθούν αλλά οι 3 δεν πρόλαβαν, πέθαναν απο τις αναθυμιάσεις."]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΤΟΕ[απο τα ΝΕΑ]......«Οι φυσικοί αυτουργοί πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Οι ηθικοί αυτουργοί, όμως, πρέπει να αναζητηθούν στην ασκούμενη πολιτική, στην επιχειρησιακή στάση της αστυνομίας αλλά και στις διοικήσεις των Τραπεζών που με την εκβιαστική τους πρακτική εμποδίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και με την ανευθυνότητά τους δεν λαμβάνουν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, για να προστατευθούν οι ανθρώπινες ζωές των εργαζομένων και των πολιτών στα τραπεζικά καταστήματα, που αποτελούν γνώριμους και διαχρονικούς στόχους σε όλη την διαδρομή που ακολουθούν κάθε φορά οι εργατικές πορείες και οι διαδηλώσεις.»