Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Αναμορφωτές!

Αυτοί θα αναμορφώσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο

 
Για τη 'συντονίστρια' της επιτροπής Λίντα Κατέχη διαβαστε το παρακάτω που αφορά τη συμμετοχή της σε σκάνδαλο του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις:
http://www.dailyillini.com/news/campus/2009/06/20/former-provost-faces-questions-about-scandal

Το άρθρο αφορά τη συμμετοχή της Κατέχη σε σκάνδαλο επιλογής φοιτητών όπου ευνοούσε παιδιά πολιτικών. Το σκάνδαλο έγινε γνωστό μόλις θέλησε να μετακινηθεί στο Πανεπιστήμιο Ντέιβις της Καλιφόρνια με αμοιβή 400.000 δολάρια το χρόνο. Η αμοιβή αυτή είναι κατά 27% υψηλότερη από αυτή του προκατόχου της και δεν περιλαμβάνει επίδομα μετακόμισης ύψους ...100.000 δολλαρίων καθώς και ετήσιο επίδομα ...αυτοκινήτου ύψους 9.000 δολαρίων.
(το παραπάνω το έβαλε ένας σύντροφος στο Facebook)


Και δεν είναι η μόνη από τους 'σοφούς' της Διαμαντοπούλου. Ο Jo Ritzen παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ σαν καθηγητής οικονομικών. Αυτή τη στιγμή είναι μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Μαστρίχτ. Πρυτανικό Συμβούλιο στην Ολλανδία σημαίνει manager με τρελές αμοιβές (πολύ υψηλότερες από τον πρωθυπουργό της χώρας). Παλιότερα ήταν αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας (1999-2003). Τη δεκαετία του '90 (1989-1998) ήταν υπουργός παιδείας σε κυβερνήσεις του Εργατικού Κόμματος (PvDA). Διαβάστε τώρα και τα 'ζουμερά':

- Το 2007, όταν τον προσέλαβε το Πανεπιστήμιο του Μααστρίχτ ως μέλος του Πρυτανικού Συμβουλίου ξέσπασε θόρυβος (http://www.telegraaf.nl/binnenland/67543771/Gouden_lokpremie_Ritzen.html?p=2,1) σχετικά με ορισμένες ρυθμίσεις του συμβολαίου του. Ακόμη και ο υπουργός Παιδείας Plasterk εξέφρασε τη διαμαρτυρία του. Τί έγινε ακριβώς; Εκτός από τον υψηλότατο μισθό του, το Πανεπιστήμιο ανέλαβε να καλύψει τα έξοδα διαμονής του Ritzen για ...2 χρόνια. Επίσης, του παρείχε έκτακτο επίδομα ύψους ...272.000 ευρώ ως αποζημίωση για τα χαμένα χρόνια σύνταξης! Ποιά ηταν αυτά τα χαμένα χρόνια; Τον καιρό που ήταν αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας απολάμβανε εκεί συνταξιοδοτική κάλυψη. Όταν γύρισε στην Ολλανδία όμως αποφάσισε να πάρει πίσω τις εισφορές του, ύψους 170.000 ευρώ, τις οποίες και πήρε ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ!

-Για τις πολιτικές του απόψεις, είναι χαρακτηριστικό ότι το 1989 έγινε υπουργός παιδείας λίγους μήνες μετά τη δημοσίευση άρθρου του σε έγκυρη ολλανδική εφημερίδα με τίτλο 'Στην εκπαίδευση μπορούν να γίνουν ακόμη πολλές περικοπές' (εφημερίδα NRC "Op onderwijs kan best nog flink bezuinigd worden"). Το διδακτορικό του είναι στα οικονομικά της εκπαίδευσης.

- Το τί εννοούσε με περικοπές έγινε σαφές τα χρόνια που ήταν υπουργός. Οι μισθοί των εκπαιδευτικών πάγωσαν και σήμερα το επάγγελμα του καθηγητή είναι ένα από τα λιγότερο δημοφιλή στην Ολλανδία (μη φανταστείτε πείνα βέβαια, με 1500 το μήνα ξεκινάνε). Επίσης, το σύνθημά του ήταν 'αποδοτικότητα'. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει ένας κύκλος 'αναδιοργανώσεων' στα ολλανδικά πανεπιστήμια που δεν έχει κλείσει ακόμα. 'Αναδιοργάνωση' σημαίνει κλείσιμο των μη παραγωγικών τμημάτων και απολύσεις προσωπικού.

- O Ritzen έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το ολλανδικό φοιτητικό κίνημα. Το 1994 θέλησε να μειώσει τον προϋπολογισμό του φοιτητικού επιδόματος κατά 1 δις γκίλντες (περί τα 500 εκ. ευρώ). Επίσης, αυτός καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα του φοιτητικού επιδόματος (αν δεν τελειώσεις τις σπουδές σου πρέπει να επιστρέψεις το επίδομα). Κατά το ακαδημαϊκό έτος 1994/95, οργανώθηκαν περίπου 100 διαδηλώσεις και άλλες κινηματικές ενέργειες ενάντια στην πολιτική Ritzen. Η πιο σημαντική από αυτές ήταν η διαδήλωση 10.000 φοιτητών στην Ουτρέχτη.

Και για να πάρουμε και μια ακόμα ιδέα για το τί άνθρωπος είναι:
- Έχει δηλώσει επίσημα από τώρα την θέλησή του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής των Εργατικών στις ευρωεκλογές του ...2014!

Τίποτε άλλο χρειάζεται;

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ

Τo Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει τη μελέτη, έρευνα και προβολή της σχέσης μεταξύ μουσικής και πολιτισμού. Στις δραστηριότητές του εντάσσονται όλες οι σχετικές επιστημονικές, ερευνητικές, διδακτικές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις. Ανταποκρινόμενο στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής και επιστημονικής κοινότητας, το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας οργανώνει το 1ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο ΕΘΝΟΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με στόχο την παροχή εξειδικευμένων θεωρητικών, μεθοδολογικών και πρακτικών δεξιοτήτων σε θέματα μουσικής και πολιτισμού και, ειδικότερα, σε ζητήματα διαπολιτισμικής μουσικής εκπαίδευσης.

http://ethno.music.uoa.gr/ethnoedu/index.html