Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου- Παράρτημα Μυτιλήνης

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Συμβασιούχων που αναφερόταν στα προβλήματα που δημιουργεί η μη επαναπρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων του Ιδρύματος μας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εκτιμούμε ότι είναι ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατό για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων μέσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια συγκυρία που όχι μόνο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά ολόκληρος ο δημόσιος τομέας αλλά και οι εργαζόμενοι γενικά βρίσκονται στο στόχαστρο μιας πρωτοφανούς επίθεσης λιτότητας, περικοπών και αναίρεσης δικαιωμάτων, στο πλαίσιο και των απαιτήσεων της Τρόικας και των επιλογών της πολιτικής εξουσίας.
Ειδικά για τα προβλήματα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα:
Ήδη το Πανεπιστήμιο μας δέχτηκε ένα πολύ σοβαρό χτύπημα με τις περικοπές πιστώσεων για διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, που οδήγησαν στο να έχουμε ήδη δεκάδες συναδέλφους που δεν διδάσκουν ύστερα από πολλά χρόνια εργασίας στο Πανεπιστήμιο, με σοβαρά προβλήματα για τα προγράμματα σπουδών. Επιπλέον, όσοι απασχολούνται έχουν πλέον 9μηνες και όχι 12μηνες συμβάσεις.
Ως προς τις αναθέσεις για υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης, εκτιμούμε ότι το Πανεπιστήμιό μας είχε βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργούσε το θεσμικό πλαίσιο για την υποχρεωτική ανάθεση τους σε ιδιώτες έξω από το πανεπιστήμιο, θεσμικό πλαίσιο που σε άλλους δημόσιους φορείς οδήγησε σε πρωτοφανείς περιπτώσεις σύγχρονης δουλεμπορίας, όπως αυτή που αναδείχτηκε τραγικά με την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Η λύση που επιλέχτηκε εξασφάλιζε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συνεχίζουν να απασχολούνται με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Δυστυχώς, η φετινή προκήρυξη μας επιστρέφει στο καθεστώς των εργολάβων και της ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες. Όμως, τέτοιες πρακτικές υπερεκμετάλλευσης δεν έχουν θέση για εμάς στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ως προς τη μη επαναπρόσληψη πρώην συμβασιούχων εργαζομένων του Πανεπιστημίου μας, ιδίως στην Επιτροπή Ερευνών, θέση μας είναι ότι είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό που απασχολήθηκε για μεγάλο διάστημα και προσέφερε ένα κομμάτι του εαυτού στο Πανεπιστήμιο να μπορεί να παραμένει στη θέση του, έστω και με το καθεστώς της επαναπρόσληψης με νέα σύμβαση, ιδίως από τη στιγμή που έχει και τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα και συνεχίζουν να γίνονται νέες προσλήψεις. Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε παρά να ενώσουμε τη φωνή μας με το Σύλλογο Συμβασιούχων και να καταγγείλουμε τη μη επαναπρόσληψη συμβασιούχων εργαζομένων που εργάστηκαν για μεγάλο διάστημα και να απαιτήσουμε να γίνει ό,τι απαιτείται για την επαναπρόσληψή τους. Άλλωστε, εκτιμούμε ότι η προϋπηρεσία είναι ούτως ή άλλως ένα κρίσιμο κριτήριο για την πρόσληψη προσωπικού. Σίγουρα η επαναπρόσληψη με επισφαλείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου δεν συνιστά συνθήκη ιδανική, εφόσον αναπαράγει την επισφάλεια, αλλά είναι προτιμότερη από τη βαρβαρότητα της ανεργίας. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, έτσι ώστε όλες οι θέσεις προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου να καλύπτονται από μόνιμο προσωπικό με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε τα ερωτηματικά που δημιουργεί το γεγονός ότι ανάμεσα στους συναδέλφους που δεν επαναπροσλήφθηκαν συμπεριλαμβάνεται και συνάδελφος με ενεργό συνδικαλιστική δράση στο Σύλλογο Συμβασιούχων. Δεν ζητήσαμε ποτέ ειδική μεταχείριση των συνδικαλιστών, αλλά δεν μπορούμε και να ανεχτούμε σε καμιά περίπτωση αρνητική μεταχείριση εργαζομένων για τη συνδικαλιστική τους δράση.
Σίγουρα μεγάλο μέρος των προβλημάτων που αφορούν την εργασιακή πραγματικότητα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προέρχονται από αυθαίρετες και άδικες επιλογές της πολιτικής εξουσίας, όπως αυτό αποτυπώνεται στις περικοπές προϋπολογισμών, τα μέτρα προώθησης της ελαστικής απασχόλησης και βέβαια όλα τα σχέδια συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα μέσα από μέτρα όπως η εφεδρεία. Όμως, επειδή υπάρχουν και αποφάσεις που λαμβάνονται στο επίπεδο του Ιδρύματος είναι εξαιρετική ανάγκη να υπάρχει διαφάνεια, δημόσια συζήτηση των προτεραιοτήτων και των ιεραρχήσεων και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους. Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε την ανάγκη διαφάνειας σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του ΕΛΕ και της Επιτροπής Ερευνών ειδικά από τη στιγμή που διαχειρίζεται σημαντικό μέρος των προσλήψεων στο Ίδρυμά μας αλλά και της συνολικής δαπάνης του.
Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να επιβεβαιώσουμε τη διάθεση μας κινηθούμε με τρόπο συντονισμένο για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, των εργαζομένων και των εργασιακών σχέσεων όλων των εργαζομένων. Άλλωστε, ξέρουμε καλά ότι τα πράγματα, εάν δεν αντισταθούμε θα γίνουν πολύ χειρότερα. Η εφεδρεία, οι κάθε είδους προτάσεις για διοικητική αναδιοργάνωση, ο περιβόητος «πανεπιστημιακός Καλλικράτης», αλλά και οι κίνδυνοι ότι αυτές τις αποφάσεις θα παίρνουν αυθαίρετα τα «Συμβούλια Διοίκησης», καθιστούν αυτό τον αγωνιστικό συντονισμό ακόμη πιο επιτακτικό. Δικό μας όπλο η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και ο κοινός αγώνας για το δημόσιο πανεπιστήμιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ανακοίνωση ΚΣ Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου (16/01/2012) ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟ 2013

Με πίεση από όλ...ους και κοινούς αγώνες είδαμε επιτέλους κάποιους διορισμούς συναδέλφων ανά τη χώρα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όμως δεν μας βρήκαν όλους εδώ. Δεν επέστρεψαν οι συνάδελφοι μας που έφυγαν μετά την περικοπή των θέσεων 407, εκατοντάδες μέλη ΔΕΠ παραμένουν αδιόριστα σε όλη την Ελλάδα μαζί με εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας και έτσι συνάδελφοι, πολλές φορές με πολυετή προσφορά στην επιστήμη, βλέπουν να τους δείχνουν το δρόμο της μετανάστευσης στις χώρες των δανειστών μας οι υπαίτιοι για τη διάλυση του δημόσιου τομέα. Σε όσες θέσεις 407 διασώθηκαν μένει ο δρόμος της ατομικής χρεοκοπίας, της προσωπικής επιδότησης της ίδιας τους της εργασίας (όσων είναι σε θέση να το κάνουν) ή της παραίτησης, καθώς οι 9μηνες συμβάσεις δεν επαρκούν πια ούτε για τα έξοδα μετακίνησης. Το 2012 αρχίζει με τους πλέον αδύναμους, τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους με ιδιαίτερα ελαστικές μορφές εργασίας στην καθαριότητα να κινδυνεύουν είτε με απόλυση είτε με επιστροφή στο καθεστώς υπερεκμετάλλευσης. Σε μια προηγούμενη περίοδο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε επιλέξει να βρει τρόπους για να εξασφαλίζεται η απασχόληση και η αξιοπρέπεια του προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης και να αποφύγουμε φαινόμενα σαν αυτά που τόσο τραγικά ανέδειξε η υπόθεση Κούνεβα. Ο τρέχων διαγωνισμός που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν πρέπει να μας φέρει στο καθεστώς των ιδιωτών εργολάβων. Η νέα χρονιά δεν θα βρει βέβαια εντός του Ιδρύματος και αρκετούς άλλους συμβασιούχους από τον ΕΛΕ ως τα τμήματα. Γιʼ αυτό και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Σύλλογο Συμβασιούχων που διαμαρτυρήθηκε για τη μη επαναπρόσληψη μελών του μετά από χρόνια εργασίας και συντασσόμαστε με τα αιτήματά του, στο πλαίσιο του αγώνα και της αγωνίας να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας. Εκτός, όμως, από τη συμπαράσταση όλων των συναδέλφων σε αυτούς που βρέθηκαν πρώτοι στη γραμμή της εξόντωσης χρειάζεται και πρόνοια για τη δημιουργία ενός μετώπου αντίστασης στον ευτελισμό της ανθρώπινης εργασίας και ζωής. Αλλιώς, κανείς δεν γνωρίζει αν θα βρεθεί κάποιος - στην εποχή των Επιτρόπων - να μιλήσει για τις άλλες απολύσεις στις οποίες η Τρόικα, ζητώντας μείωση του δημόσιου τομέα κατά 30%, αποσκοπεί: πιθανότατα την απόλυση καθενός από εμάς. Γιʼ αυτό και επιμένουμε στο δρόμο της συμπόρευσης και του αγωνιστικού συντονισμού όλων των συλλόγων του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενάντια στην κατάλυση της δημόσιας παιδείας, τη συρρίκνωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και Ιδρυμάτων, τις απολύσεις προσωπικού όλων των βαθμίδων. Με τις πιο συναδελφικές ευχές μας για μια χρονιά δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας. Το ΚΣ του Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σεμινάριο εθνογραφικής έρευνας

Τετάρτη 18-01-2012

Αριστείδης Σγατζός, Δρ. Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Δάσκαλος

«Βρέξει παππου /Ψάρια παντού/Να βγουν οι αμανίτις / Να φάν οι Αρβανίτις…»

Μια πρωτόλεια προσπάθεια διερεύνησης της ενασχόλησης, συλλογής και κατανάλωσης των αυτοφυών μανιταριών στη Λέσβο.


Στο κτήριο της Καραντώνη στις 20:00.