Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Συνάντηση Ευρωπαίων Ιστορικών της Τεχνολογίας στην Αθήνα

Στις 18-20 Δεκεμβρίου 2009 στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 45, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας Ευρωπαίων ιστορικών της τεχνολογίας Eurocrit (http://www.eurocrit.eu/). Η ομάδα Eurocrit μελετά την ιστορία της διαμόρφωσης κρίσιμων ευρωπαϊκών τεχνολογικών υποδομών, όπως διευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών. Συντονιστής της ομάδας είναι ο Arne Kaijser, καθηγητής της ιστορίας της τεχνολογίας στο Royal Institute of Technology της Στοκχόλμης και πρόεδρος της Society for the History of Technology (SHOT). Το πρόγραμμα Εurocrit είναι μέρος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος Ευρωπαίων ιστορικών της τεχνολογίας το οποίο στοχεύει στη συγγραφή της Ευρωπαϊκής Ιστορίας από την οπτική της Ιστορίας της Τεχνολογίας.
Στις 17 Δεκεμβρίου, 6-8 μμ. παραμονή της συνάντησης του Eurocrit, ο Arne Kaijser θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανοιχτή στο κοινό, στην οποία θα ενημερώσει για ιστοριογραφικούς προσανατολισμούς του προγράμματος και θα ακολουθήσει συζήτηση.
Στις 18 Δεκεμβρίου, 6-8 μμ. στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση ιστορικών της τεχνολογίας και των επιστημών, μελών των ερευνητικών δικτύων STEP (Science and Technology in the European Periphery) και TOE/IE (Tensions of Europe/Inventing Europe), για θέματα της Ιστοριογραφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας.
Τη συνάντηση του Eurocrit στην Αθήνα φιλοξενεί ο Τομέας Ιστορίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (http://www.phs.uoa.gr/hst/gr/) ενώ οι δύο ανοιχτές συναντήσεις οργανώνονται από το Σεμινάριο Υποψηφίων Διδακτόρων στην Ιστορία των Επιστημών και της Τεχνολογίας του ίδιου τομέα και τμήματος.
Για περισσότερες πληροφορίες: Σπύρος Τζόκας, stzokas@phs.uoa.gr

Δείτε την πλήρη πρόσκληση σε μορφή PDF στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://share.uoa.gr/public/Documents/att/17_18-12-2009.pdf