Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Το πανεπιστήμιο των ορέων (...κι ίσως και των ωραίων)

Δεν ξέρω αν η παρακάτω είδηση έχει "ουρά", αν δηλαδή κρύβονται από πίσω τίποτα προγράμματα η μοσάντ ή ή ΣΙΑ, δεν ξέρω για το αν υπάρχουν εντέλει απότεροι σκοποί. Ξέρω ότι μερικοί ξεκουνιούται με τέτοιες δράσεις, ξέρω ότι βγάζουν το πανεπιστήμιο από τις αίθουσες επιστημονικών συνεδρίων και θα προσυπέγραφα με χέρια και με πόδια την ακροτελεύτια στο άρθρο θέση του Χέρτσφελντ




Δράση με στόχο τον συγκερασμό της βιωματικής με την επιστημονική γνώση


Από τα κρητικά υψίπεδα ως τα think tanks του Χάρβαρντ η διαδρομή γίνεται με όχημα το «κίνημα» του Πανεπιστημίου των Ορέων (www. mountainsuniversity.gr). Πνευματικό παιδί του Πανεπιστημίου της Κρήτης, η νέα αυτή οργάνωση, η οποία σκοπό έχει να παρέμβει στη βάση της κοινωνίας αλλάζοντας τα πρότυπα ευημερίας, προστατεύοντας παράλληλα το ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον, και προβάλλοντας την ενίσχυση της παραδοσιακής οικονομίας και τον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ευτυχίας, αποτελείται τόσο από πανεπιστημιακούς όσο και από απλούς Κρήτες.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο κτίριο της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Πανεπιστημίου των Ορέων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης μίλησε για «συγκερασμό της βιωματικής με την επιστημονική γνώση από τους ανθρώπους που την υπηρετούν, όχι μόνο εντός των πανεπιστημίων αλλά και στον χώρο της πρωτογενούς παραγωγής».

Εκτός από τον κ. Παλλήκαρη, ο οποίος υπήρξε και ο οραματιστής του Πανεπιστημίου των Ορέων, μίλησαν επίσης οι κκ. Μ.Κοπιδάκης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μ. Χέρτζφελντ, καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ν. Σταμπολίδης, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και ο κτηνοτρόφος κ. Ι. Χατζάκης.

Εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Μ. Χέρτζφελντ προέτρεψε σε άπταιστα κρητικά «να αναποδογυρίσουμε την έννοια του Πανεπιστημίου όπως την ξέρουμε και να επανεξετάσουμε τη ζωή, όχι μόνο των ορεσιβίων αλλά και των αστών,και όχι μόνο των Ελλήνων και των Κρητικών αλλά και όλου του κόσμου». Το Πανεπιστήμιο των Ορέων έχει αρχίσει ήδη τις δράσεις του με ομάδες εργασίας που αποτελούνται από καθηγητές και φοιτητές οι οποίοι διδάσκουν αλλά και διδάσκονται από τους κατοίκους των κρητικών βουνών. Οι δυσκολίες, κατ΄ αρχάς μεθοδολογικές. Οπως είπε όμως και ο κ. Κοπιδάκης, «τα καλά είναι πάντα χαλεπά».