Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών
Διεθνές Συνέδριο
Το Οθωμανικό Παρελθόν στο Βαλκανικό Παρόν: Μουσική και Διαμεσολάβηση.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2010
Το Οθωμανικό Παρελθόν στο Βαλκανικό Παρόν: Μουσική και Διαμεσολάβηση.
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου - 2 Οκτωβρίου 2010
Πρόσκληση Συμμετοχής
Η Βαλκανική Χερσόνησος στην ιστορική της πορεία χαρακτηρίζεται από ποικιλότητα πολιτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών εμπειριών. Στο πλαίσιο του ακαδημαϊκού λόγου, αλλά και πέρα από αυτόν, η Χερσόνησος έχει θεωρηθεί μέσα από πολλαπλά, συχνά αντιθετικά και ανταγωνιστικά, εννοιολογικά πρίσματα (π.χ., ως Βυζάντιo, Οθωμανική Αυτοκρατορία, Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη, κ.ά.). Αδιαμφισβήτητα, ωστόσο, η μακρά περίοδος της Οθωμανικής κυριαρχίας και η σημασία της αποτελεί κεντρικό ερευνητικό ζήτημα των ανωτέρω θεωρήσεων.
Η αναλυτική οπτική της διαμεσολάβησης επιτρέπει τη μελέτη του άμεσου και έμμεσου ρόλου της μουσικής στη διαμόρφωση των εν λόγω θεωρήσεων. Η μουσική και οι αναπαραστάσεις της γίνονται φορείς εθνικών ιδεολογιών και διαφορετικών οπτικών, όπως ο Οριενταλισμός, ο Βαλκανισμός, και ο Δυτικισμός, ενώ, παράλληλα, μέσω των διάφορων τρόπων καταγραφής και μετάδοσης (προφορικότητα, οπτικές τέχνες, κείμενα, παρτιτούρες, ηχογραφήσεις), η μουσική διαμεσολαβείται στον χώρο και τον χρόνο. O διττός αυτός ρόλος της μουσικής αποτελεί σημαντική συνισταμένη της ιστορίας της περιοχής. Με δεδομένη την παρούσα πολιτική διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή των Βαλκανίων, η διερεύνηση ζητημάτων που αφορούν στην πολιτισμική ταυτότητα και τη σχέση της περιοχής με το οθωμανικό παρελθόν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και απαιτούν την ύπαρξη κριτικού και διεπιστημονικού διαλόγου. Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα επιφέρει η νέα αυτή πολιτική πραγματικότητα στις υπάρχουσες δομές των Βαλκανικών κοινωνιών, των πολιτισμών τους και της πολιτισμικής τους πολιτικής σε σχέση με τη μουσική, απομένει να διερευνηθούν.
Το παρόν συνέδριο προσβλέπει σε καινοτόμες διεπιστημονικές συμμετοχές (εθνομουσικολογία, ιστορία, ανθρωπολογία, πολιτισμικές σπουδές κ.ά.) που αφορούν, μεταξύ άλλων, στις παρακάτω θεματικές:
- Με ποιους τρόπους ο Οριενταλισμός, ο Βαλκανισμός και ο Δυτικισμός εκφράζονται μέσω της μουσικής και των αναπαραστάσεών της στα Βαλκάνια
- Η διαμεσολάβηση του εθνικισμού μέσω της μουσικής
- Μουσική, προπαγάνδα και MME: ραδιόφωνο, τηλεόραση, τύπος και διαδίκτυο
- Πέρα από τη μουσική: αναλύοντας ηχοτοπία του Βαλκανικού παρελθόντος
- Προτάσεις με περιλήψεις (το μέγιστο 300 λέξεις) προφορικών ή αναρτημένων/poster ανακοινώσεων μπορούν να κατατεθούν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2010 στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
conf2010@turkmas.uoa.gr
Γλώσσες του συνεδρίου: Αγγλικά και Ελληνικά.
Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αναφέρουν στις προτάσεις τους τυχόν απαραίτητα οπτικοακουστικά μέσα για την παρουσίαση της ανακοίνωσης. Οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από επιτροπή κριτών και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στους ενδιαφερομένους έως τις 14 Απριλίου 2010.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου