Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!

Στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε περικοπές στις πιστώσεις που αφορούν διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80 και οι οποίες φτάνουν το 15%-20% σε σχέση με τις ήδη συρρικνωμένες προβλέψεις των τετραετών ακαδημαϊκών προγραμματισμών. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν το Δεκέμβριο, όταν είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χειμερινού εξαμήνου. Σε ορισμένα Τμήματα ήδη ξεκίνησαν οι απολύσεις διδασκόντων. Οι διορισμοί των μελών ΔΕΠ που έχουν εκλεγεί καθυστερούν προκλητικά, και μπορεί να πάρουν ακόμη και 3 χρόνια, ενώ έχουν παγώσει οι νέες προκηρύξεις θέσεων. Την ίδια στιγμή στα ΤΕΙ οι περικοπές πιστώσεων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ιδρυμάτων και την καταβολή των αποδοχών των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών. Πριν το τέλος του εαρινού εξαμήνου κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πιστώσεις για τους Επιστημονικούς και τους Εργαστηριακούς Συνεργάτες και άρα αυτοί να απολυθούν, αφήνοντας τα Ιδρύματα χωρίς το 80% των διδασκόντων.
Το Υπουργείο επιμένει στην χρηματοδοτική ασφυξία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και την πολιτική των εκτεταμένων περικοπών. Το Μνημόνιο βλάπτει όντως σοβαρά την Παιδεία. Παρότι το Υπουργείο υποστηρίζει ότι «υπάρχει λίπος για να κάψουμε», στην πραγματικότητα τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ήδη «τρώνε από τις σάρκες» του πιο ευάλωτου τμήματος τους, των συμβασιούχων διδασκόντων. Ο νέος νόμος θα παγιώσει την εργασιακή επισφάλεια με την εισαγωγή των «εντεταλμένων διδασκόντων». Η άρνηση προκήρυξης νέων θέσεων και οι καθυστερήσεις στους διορισμούς απειλούν με μαρασμό νέα αλλά και παλιά Τμήματα, οδηγώντας σε συρρίκνωση του αριθμού των προσφερόμενων μαθημάτων, περιορισμό νέων γνωστικών αντικειμένων και συνολική υποβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. Η απαξίωση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με ιδεολογήματα του τύπου «δεν παράγουν» θα συνεχιστεί. Μοιραία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ εξωθούνται σε ανταποδοτικές πρακτικές και στην εισαγωγή διδάκτρων για να καλύπτουν ανάγκες σε προσωπικό. Οι περικοπές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πίεσης προς την «Παιδεία της Αγοράς» και την επιχειρηματική λογική για την εκπαίδευση.
Οι περικοπές πιστώσεων, οι καθυστερήσεις στους διορισμούς, η επέλαση της εργασιακής επισφάλειας είναι κομμάτι της επίθεσης στην κοινωνία αλλά και την ανώτατη εκπαίδευση, επίθεσης που εκφράζεται από τις πολιτικές του Μνημονίου και τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά και από τη στρατηγική επιλογή για την απαξίωση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση, τη λογική της ανταποδοτικότητας. Η δική μας εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση είναι κομμάτι της ίδιας πολιτικής που προωθεί τα αντισυνταγματικά μέτρα όπως δίδακτρα, την επέλαση των μάνατζερ, την ακύρωση κάθε έννοιας αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Είναι η κατεύθυνση που αποτυπώθηκε στο «Κείμενο Διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας και στο νέο νόμο που θα κατατεθεί.
Ξέρουμε καλά ότι η δικαίωση των δικών μας αιτημάτων, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στα σχετικά καλέσματα των πρωτοβουλιών μας περνάει μέσα από τη συνολικότερη ανατροπή της επίθεσης στη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση (νέος νόμος, χρηματοδοτική ασφυξία κ.λπ.). Πρέπει να δούμε τη δραστηριοποίηση μας ως κομμάτι ενός συνολικότερου κινήματος, αλλά και να προσπαθήσουμε οι δικές μας διεκδικήσεις να είναι αιχμές αυτού του αγώνα.
Ξέρουμε καλά πως στον αγώνα μας έχουμε συμμάχους: Πρώτα από όλα τους φοιτητές μας που θα αντιμετωπίσουν πολύ σύντομα τη συρρίκνωση των προγραμμάτων σπουδών, τα μη προσφερόμενα μαθήματα, την υποβάθμιση των σπουδών. Τις/τους υποψήφιες/ους διδάκτορες που θα κληθούν να καλύψουν, με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες αναθέσεις διδασκαλίας τα κενά στα προγράμματα σπουδών. Έπειτα, τις/τους συναδέλφους μέλη ΔΕΠ που θα αντιμετωπίσουν εργασιακή και ακαδημαϊκή επιδείνωση (αμφισβήτηση μονιμότητας, μισθολογικές περικοπές, αύξηση υποχρεώσεων). Αλλά και συνολικά τους εργαζομένους που βλέπουν την απαξίωση και υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, δεσμευόμαστε και εμείς να εγκαταλείψουμε τον κατακερματισμό και την αναζήτηση ατομικών λύσεων και να διαλέξουμε το δρόμο της αλληλεγγύης, της συναδελφικότητας και της συλλογικής διεκδίκησης.

Απέναντι σε μια πολιτική που επιτίθεται στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση και οδηγεί στη συλλογική μας απαξίωση δεν έχουμε άλλο δρόμο από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε μαζικά στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη.

Επαναδιατυπώνουμε την πρόθεση μας να παλέψουμε με βάση το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:

Συνολικά διεκδικούμε:

• Να καταργηθεί ο θεσμός των συμβασιούχων διδασκόντων και όλες οι ανάγκες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό να καλύπτονται με προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ. Οι όποιες πραγματικά έκτακτες ανάγκες να καλύπτονται από διδάσκοντες με αξιοπρεπείς όρους. Να σταματήσει η επίκληση ‘έκτακτων αναγκών’ ως πρόσχημα γενίκευσης της ελαστικής εργασίας.
• Να μη μετατραπεί η βαθμίδα του λέκτορα σε βαθμίδα συμβασιούχων, επισφαλώς εργαζομένων χωρίς προοπτική εξέλιξης. Να μην επιστρέψουμε στο θεσμό των βοηθών.
• Να παγιωθεί η συμμετοχή Επιστημονικών και Εργαστηριακών συνεργατών των ΤΕΙ με το Ν.1404/83 (όπως αναθ. από τον 2916/01) σε όλα τα Συλλογικά Όργανα των Τμημάτων, Σχολών και Ιδρυμάτων. Στα ΤΕΙ να αξιολογείται ιδιαίτερα η επί ετών θητεία διδασκαλία -αυτοδύναμη ή μη- όσων κληθούν να αξιολογηθούν από Εκλεκτορικά Σώματα.
• Γενναία χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και άμεση προκήρυξη όλων των απαραίτητων θέσεων ΔΕΠ και μελών ΕΠ σε όλα τα Τμήματα.
Άμεσα απαιτούμε:
• Να σταματήσει η περικοπή των πιστώσεων για συμβασιούχους διδάσκοντες. Να χορηγηθούν τώρα όλες οι πιστώσεις όπως αρχικά προβλέπονταν.
• Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
• Ενιαία αντιμετώπιση των διδασκόντων σε όλη τη χώρα, αποσαφήνιση των όρων εργασίας ήδη από τις προκηρύξεις και όχι μετά την έναρξη των εξαμήνων.
• Σεβασμό στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των συμβασιούχων διδασκόντων, όπως αυτά προβλέπονται και από το ΠΔ 407/80 ή τους Ν.1404/83 και Ν. 2916/2001.
• Καμιά καθυστέρηση στις προκηρύξεις θέσεων μελών ΔΕΠ και ΕΠ για πιστώσεις που είχαν ήδη εξαγγελθεί.
• Άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και ΕΠ στα ΤΕΙ

Πρωτοβουλίες Διδασκόντων με βάση το ΠΔ 407/80 των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πατρών, ΑΠΘ, Ιωαννίνων, Κρήτης.

Σύλλογοι Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ Πειραιά και Θεσσαλονίκης

Πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ υπό αναμονή τοποθέτησης