Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

κινητοποιήσεις Ε.Κ.Κ.Ε., Ε.Ι.Ε., "Δημόκριτου"
























Σε πιο δυναμικές μορφές αντίδρασης προχώρησαν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), οι οποίοι είναι αντίθετοι με τις αλλαγές για το Ίδρυμα που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι ερευνητές, οι διοικητικοί και οι τεχνικοί υπάλληλοι του ΕΙΕ, με τη συμμετοχή και των υπαλλήλων του ΕΚΚΕ και του «Δημοκρίτου» (που επίσης θεωρούν ότι θίγονται από τις προωθούμενες αλλαγές), οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το Ίδρυμα και οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ανακληθούν οι αποφάσεις του ΥΠΑΝ, ενώ μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους και διέκοψαν συμβολικά την κυκλοφορία, για περίπου μισή ώρα το μεσημέρι, έξω από το κτίριο του ΕΙΕ, και στα δύο ρεύματα της οδού Βασ.Κωνσταντίνου.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Προσωπικού του ΕΙΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή του, «με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό και οικονομικοτεχνική μελέτη, διαλύονται ερευνητικά κέντρα, μεταφέρονται Ινστιτούτα σε ανύπαρκτες κτηριακές υποδομές και απορυθμίζεται η ερευνητική διαδικασία για τα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια».

Την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί, στο αμφιθέατρο του ΕΙΕ, έχει προγραμματιστεί συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Ερευνητικών Κέντρων - Ιδρυμάτων (Π.Ο.Ε.Ε.Κ.-Ι.) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Ι.Ι.Δ.) με τους Συλλόγους Εργαζομένων όλων των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός της αντίδρασής τους. Το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση, έχει προγραμματισθεί νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Εξάλλου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ερευνητικά Κέντρα-Ιδρύματα (Δημοσίου Δικαίου) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων σε Ερευνητικά Ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου αποφάσισαν την πραγματοποίηση τετράωρης προειδοποιητικής στάσης εργασίας την Πέμπτη 25-6-2009 από τις 11.00 και μέχρι το τέλος του ωραρίου, με ταυτόχρονες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα (Υπουργείο Ανάπτυξης), στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι του ΕΙΕ έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με τους αρμόδιους για την Έρευνα εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΔΣ του ΕΙΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις. Σε ψήφισμα μετά τη συνεδρίασή του (με το οποίο όμως ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Δημήτριος Κυριακίδης, όπως δήλωσε, διαφωνεί σε πολλά σημεία), το Διοικητικό Συμβούλιο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών είναι αποφασισμένο να μη συναινέσει στη διάλυσή του, που θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ανάπτυξη της έρευνας και της χώρας γενικότερα. Η Διοίκηση και το προσωπικό είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν όλα τα μέσα που τους παρέχει ο Νόμος και η Δημοκρατία για να περιφρουρήσουν ό,τι οικοδομήθηκε με πολυετή μόχθο στο πεδίο της έρευνας και να μην απεμπολήσει τις προοπτικές που αυτήν τη στιγμή ανοίγονται μπροστά του».

Επισημαίνει ακόμα ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες «δεν είναι σύννομες, διότι όχι μόνον δεν προηγήθηκε σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας & Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), όπως απαιτεί ο νόμος, αλλά είναι επιπλέον πλήρως αντίθετες με τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπής του εν λόγω οργάνου».