Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

3η γιορτή Αιολικής γης


Ανοίγει τις πύλες της αύριο για τρίτη συνεχή χρονιά η “Γιορτή της Αιολικής Γης” που διοργανώνει ο Δήμος Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την συμμετοχή γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών, τοπικών επιχειρήσεων και πολιτιστικών συλλόγων στο περιαστικό δάσος “Τσαμάκια”, στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Λεσβιακό Καλοκαίρι”.
Η Γιορτή της Αιολικής Γης θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 Ιουλίου και περιλαμβάνει πλήθος εκδηλώσεων όλες τις ημέρες. Την πρώτη μέρα της λειτουργίας της Γιορτής της “Αιολικής Γης”, Τετάρτη 15 Ιουλίου, θα γίνουν τα εγκαίνια από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή. Ήδη συνεργεία του Δήμου Μυτιλήνης στήνουν τα καλαίσθητα ξύλινα σπιτάκια στον χώρο του άλσους.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Τετάρτη 15 Ιουλίου
- 19.30 Παρουσίαση των βιβλίων “Ανάμισης ντενεκές” και “Η δεξιά τσέπη του ράσου” του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Εστία”
- 20.00 Εγκαίνια του έργου της ανάπλασης του άλσους από το Δήμαρχο Μυτιλήνης και επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων
- 21.00 Ρεμπέτικη - λαϊκή βραδιά με το συγκρότημα “Ντουζένι”
- 22.30 εργαστήρι παρασκευής ποπ κορν και
- 23.00 Κινηματογραφική βραδιά
Πέμπτη 16 Ιουλίου
- 20.00 Παρουσίαση της έκδοσης “Για τα μανιτάρια της Λέσβου” που εξέδωσε ο Σύλλογος “Μανιταρόφιλοι Λέσβου”
- 20.30 Παρουσίαση από το γιατρό και ερευνητή Μάκη Αξιώτη των ερπετών και των αμφιβίων της Λέσβου
- 20.30 Βραδιά γευσιγνωσίας και προβολής τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς γυναικών και επιχειρήσεις της Λέσβου
- 21.00 Συναυλία με μουσική της Ανατολής από το συγκρότημα “MOTIVASYON”
- 22.30 Εργαστήρι παρασκευής ποπ κορν και
- 23.00 Κινηματογραφική βραδιά
Παρασκευή 17 Ιουλίου
- 19.00 Συμμετοχική παράσταση παραδοσιακών παραμυθιών από την θεατροπαιδαγωγό Νάσια Δαφιώτη
- 21.30 Συναυλία από το συγκρότημα “VOUR SP BAND”
- 22.30 Εργαστήρι παρασκευής ποπ κορν και
- 23.30 Κινηματογραφική βραδιά Σάββατο 18 Ιουλίου
- 11.00 - 13.30 Εργαστήρι πηλοπλαστικής και ζωγραφικής στην Δημοτική Πινακοθήκη (αρχοντικό Χαλήμ Μπέη)- 20.00 Παράσταση καραγκιόζη από το θέατρο σκιών “Αθανασίου”- 21.30 Μουσικοχορευτική βραδιά από την “Πάραλο Πολιτιστική παρέμβαση”
- 23.00 “Νύχτα μαγεμένη” - βραδιά αστροπαρατήρησης από του Απελή
- 24.00 Βραδιά μεταμεσονύκτιου κινηματογράφου.
Κυριακή 19 Ιουλίου
- 11.00 - 13.30 Εργαστήρι πηλοπλαστικής και ζωγραφικής στην Δημοτική Πινακοθήκη (αρχοντικό Χαλήμ Μπέη)
- 21.30 Συναυλία με Γιάννη Βαρδή και Γιώργο Λιανό στην πλαζ “Τσαμάκια”.
Γενική είσοδος 12 ευρώ
Επίσης, τις πέντε αυτές ημέρες θα υπάρχουν στα Τσαμάκια και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως μια έκθεση φωτογραφίας με θέμα “Παλιοί γνώριμοι της Μυτιλήνης” οργανωμένη από το Σύλλογο της Επάνω Σκάλας, καθώς και εργαστήρια πηλοπλαστικής, ζωγραφικής και δημιουργικής απασχόλησης στην Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων μέσα στο άλσος κάθε μέρα από τις 7 το απόγευμα. Οι κινηματογραφικές βραδιές και οι παρουσιάσεις βιβλίων θα πραγματοποιούνται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα από την Εστία των Προσκόπων (στα Τσαμάκια). Μπροστά από την Προσκοπική Εστία θα λειτουργεί το εργαστήριο πηλοπλαστικής και δημιουργικής απασχόλησης. Τέλος, θα υπάρξει και κλήρωση για τους επισκέπτες της γιορτής με πολλά δώρα.
Οι “Μανιταρόφιλοι”
Οι “Μανιταρόφιλοι Λέσβου” με αφορμή την έκδοση “Για τα μανιτάρια της Λέσβου” από το σύλλογο και τη Νομαρχία Λέσβου, παρουσιάζουν τη μέχρι τώρα δράση του συλλόγου. Στην παρουσίαση θα γίνει αναφορά στα μανιτάρια του νησιού μας, στην περιβαλλοντική και οικολογική σημασία τους, καθώς και στους κινδύνους που κρύβει η συλλογή και κατανάλωσή τους. Ο Περιβαλλοντικός - Μυκητολογικός Σύλλογος “Μανιταρόφιλοι Λέσβου” ιδρύθηκε το 2007 με σκοπό τη μελέτη και προστασία της μυκοχλωρίδας του νησιού μας. Είναι ο πέμπτος σύλλογος με αυτό το αντικείμενο που ιδρύεται πανελλαδικά. Ήδη μέλη του έχουν συμμετάσχει σε πανελλήνιες και τοπικές γιορτές μανιταριών σε όλη τη χώρα. Η δράση του συλλόγου και των μελών του έχει ήδη καταφέρει να αναδείξει το μεγάλο μυκητολογικό πλούτο της Λέσβου μετρώντας μάλιστα και δυο πρώτες πανελλήνιες καταγραφές μανιταριών.